Medisch onderzoek

Geplaatst op

Zie hier onze sportmedische onderzoeken:

Basis sportmedisch onderzoek
Het doel van een basis sportmedisch onderzoek is om een sport- of beweegadvies te geven aan gezonde mensen, die (willen gaan) sporten en vragen hebben op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Dit onderzoek is met name geschikt voor jeugdsporters. Inhoud: lengte, gewicht, vetpercentage, bloeddruk, ogentest (zo nodig kleuren zien), urinetest. Algemeen intern en orthopedisch onderzoek. Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten. Advisering. Standaard rapportage.

Basis Plus sportmedisch onderzoek
Het doel van een basis plus sportmedisch onderzoek is om een sport- of beweegadvies te geven aan mensen, die intensief sporten of dit willen gaan doen en behoefte hebben aan individuele voorlichting, dan wel aan personen met terugkerende sportproblemen. Inhoud: lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, urinetest, bloeddruk, longfunctie, ECG (elektrocardiogram). Bloedonderzoek met Hb en eventueel cholesterol. Op verzoek of op indicatie extra bloedonderzoek. Algemeen intern en algemeen orthopedisch onderzoek incl. Lausanne protocol. Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op sporttak en op eventuele klachten. Advisering en rapportage.

Groot sportmedisch onderzoek
Het doel van een groot sportmedisch onderzoek is om een zo verantwoord mogelijk sport- en beweegadvies te geven aan beginnende sporters, aan prestatiegerichte sporters van 40 jaar en ouder of aan iedereen die geïnteresseerd is in zijn of haar lichamelijke gezond- en/of fitheid. Inhoud: als Basisplus Sportmedisch Onderzoek + maximale inspannings(fiets)test met ECG-controle.

Groot sportmedisch onderzoek plus
Het doel van een groot sportmedisch onderzoek is om een zo verantwoord mogelijk sport- en beweegadvies te geven aan beginnende sporters, aan prestatiegerichte sporters van 40 jaar en ouder of aan iedereen die geïnteresseerd is in zijn of haar lichamelijke gezond- en/of fitheid. Inhoud: als Basisplus Sportmedisch Onderzoek + maximale inspannings(fiets)test met ECG-controle + extra zuurstofmeting (VO2)

Conditietest met VO2-meting
De conditietest is bedoeld als controle van het uithoudingsvermogen. Deze test maakt ook deel uit van het Groot SMO. Een conditietest wordt gewoonlijk alleen afgesproken als er eerder een SMO bij ons heeft plaatsgevonden. Inhoud conditietest: Bespreking van de trainings- en wedstrijdprestaties, bepaling HB-gehalte van het bloed, bepaling van gewicht en vetpercentage, maximale inspanningstest met bepaling van het maximale vermogen, de hartslag en de berekening van de hartslag bij het ‘omslagpunt’.  De peak VO2 als maat voor de inhoud van ‘je motor’ wordt bepaald.

Verplichte sportkeuringen
Voor deelname aan diverse takken van sport is het ondergaan van een sportkeuring verplicht. Wij verrichten deze keuringen volgens de door de betreffende bond opgestelde keuringseisen.
De Sportarts verricht ook keuringen ten behoeve van vakopleidingen in de sport (CIOS, ALO, Sport en Bewegen, ROC opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) en PMT).

Zie hieronder voor een overzicht van deze sporten:

Overig
Voor specifieke doelgroepen kunnen individuele testen worden afgesproken, zoals bijvoorbeeld de Wingate test(een 30 seconden maximaal test om het vermogen te meten). Ook is het mogelijk om naast of in plaats van een ademgasanalyse een lactaatmeting te doen. De (fiets)inspanningstesten worden uitgevoerd op de Lode Excalibur Sport, maar kunnen ook worden verricht op de Cyclus 2, een ergometer waarmee je op je eigen fiets getest kan worden. Ook kan je houding op de fiets worden geanalyseerd middels een ‘dynamische fietspositiemeting’.

Houd er rekening mee dat de kosten van de sportmedische onderzoeken direct na het onderzoek per pin (of eventueel contant) dienen te worden afgerekend. Afhankelijk van je ziektekostenverzekering kun je dit (deels) declareren. Zie voor de vergoedingen van de zorgverzekeraars op de site van sportzorg.